Yeni doğan bebeklerin önemli çabalarından biri, tanıştıkları yeni dünyalarına adapte olmaya çalışmaktır. İlk aylarda hareket edemedikleri için ilk oyunları; ‘ duyuları uyarmak’ üzerine olmalıdır. Dünyaya geldikleri ilk 3 ayında ani hareketler ve yüksek ses onları rahatsız edip korkutacağı için yüksek sesli, renkli oyuncaklara fiziksel olarak hazır değildirler. İlk oyunları kucağınıza alıp hafif salladığınız, dans ettiğiniz, farklı duyguları içeren yüz ifadelerini kullandığınız oyunlar olmalıdır. Farklı yüz ifadeleriniz bebeğinizin oldukça ilgisini çekecektir.
3. ay sonrasında çocuğunuzu dokularla tanıştırabilirsiniz. bunlar her yerde bulabileceğiniz dokunsal oyuncaklar olabileceği gibi, kumaş parçaları, evinizde bulunan metal parçaları, farklı boyutta kapaklar vb. de olabilir. Dikkat edilmesi gereken boğazına kaçmayacak ve sizin denetimizdeyken oynayacağı materyaller olmasıdır. Bu aylarda çocuğunuz bedenini hareket ettirebileceği için bileğine bağladığınız kurdele, ayağına taktığınız zil benzeri ses çıkaran objeler çocuğunuzu neşelendirecektir. Dönence gibi yeni doğan oyuncakları oldukça ilgisini çekerek , görme ve duyma becerilerini uyarmaktadır. Fakat uzun süre açık kaldığında başka bir şeye odaklanması engellendiği için kullanılan süreye dikkat edilmelidir.
4-6 ay da bebeğinizin motor becerileri hızlandığı için keşfedebileceği temiz oyuncaklar verilmelidir. Diş çıkarma dönemi başlayacağı için, diş kaşıyıcı oyuncaklar bebeğinizi rahatlatırken sesli yada üç boyutlu kitaplar, evde kendinizin de yapabileceği kuklalarla oynadığınız oyunlar ve parmak oyunları, bebeğinizin gelişimi için idealdir. 6 ay sonrası için müzikli, ışıklı oyuncaklar dikkat çekmeye başlar.
Bebekler 7-8 aylık olduğunda motor ve zihinsel gelişimi ön planda çıkmaktadır. Neden – sonuç ilişkisi kurdukları bu aylarda eğitici oyuncaklara geçiş yapılabilir. Ahşap blok oyuncaklar alınabileceği gibi, evde işitme duyusu geliştirmek için pet şişelere bakliyatlar ekleyip ‘marakas’ gibi müzik aleti yapılabilir.
9-12 aylık bebekler için kitaplarla minik aktivitelere başlanabilir. Elleri boyayarak minik sanat etkinlikleri yapabilir, birkaç parçalı yap-bozlara geçiş yapılabilir. Bebeğiniz yaşına girene kadar sebep-sonuç ilişkisini öğrendiği bir dönemdedir ve öğrendiği her şeyi tekrar etmek isteyecektir. Yere attığı bir oyuncaktan se gelmesi onu etkilediği için defalarca yerden alsanız da yine fırlatması bu sebepledir. Bebeğinizin bu heyecanına ortak olmalısınız. Onunla çıkardığı sesleri taklit etme oyunu oynayabilirsiniz. Bu dönemler ona eğitici ve eğlenceli geleceği için evdeki materyalleri kullanabilirsiniz. Evdeki tencere, tavanın çıkardığı sesten, kağıt yırtmalara kadar her şey bebeğinize heyecan verici gelir. Aslına bakılırsa pahalı oyuncaklara yatırım yapmaya gerek yoktur. İlk yıl beyindeki nörolojik gelişimin hızlı olduğu bir dönemdir. Bu sebeple bebeğinizi daha çok uyaranla tanıştırmalısınız. Oyun, çocuğunuzu hayata hazırlar. Oyuncaklar çocuklar için eğitim ve eğlencenin bir parçasıdır. Aldığınız ve kendiniz yaptığınız oyuncakların dayanıklılığı, boya kalitesi, yıkanabilirliği, sivri parçalarının olup olmaması gibi unsurlar göz önünde bulundurularak, çocuğunuzun gelişim seviyesine uygun olarak seçim yapılmalıdır.