‘ Benim özel bir yeteneğim yok, sadece tutkulu bir meraklıyım’ der. Albert Einstein.
Başarılı insanları diğerlerinden ayıran özelliklerinden biri de zeka değil, meraklarıdır. Meraklı insanlar çevrelerindekilere oranla yaratıcı ve başarılıdır. Merak insanı ilerletir. Çocuklar zaten içlerinde olan merak dürtüsü nü destekleyerek keşfetmelerini sağlayabiliriz.
- Gözlem yapmayı öğretin Çocuklarımızın girdiği her ortamda merak uyandıran sorularınızla, çevresini iyi gözlemlemesini sağlayın. Gördüğü olaylar, nesneler vb. nitelikleri hakkında sohbet ederek farkındalığını artırın. Çocuğunuz zamanla daha meraklı ve ilgili olacaktır.
- Çocuklarınız için merak alanı yaratın Çocuklar içlerinde bir merak dürtüsüyle doğar. Fakat ailede, okulda aldığı eğitimde, zamanla bu dürtüyü kaybetmeye başlar. Çocuklarınız için kırılmış, bozulmuş yada eskimiş nesnelerle yada aletler vererek kurcalamalarına, tamir etmelerine olanak sağlayın. Evinizde yada çevrenizde bulunan malzemelerle yeni şeyler oluşturması için örnekler sunun. Bu çocuğunuzun üretmeye olan merakını artırır.
- Sorulan sorulara düşündürücü cevaplar verin Çocuklar bazen yetişkinlerin aklına gelmeyecek sorular sorar ve istediği cevabı bulamadığında körelmeye, sorgulamamaya başlar. Uyum dürtüsü merak dürtüsünü baskılayarak çocuğunuzun yeni sorular sormasını engeller. Çocuklara daha çok düşünmelerini sağlayacak cevaplar verin. Cevap bulamadığınızda yalan söylemek yada geçiştirmek yerine birlikte araştırın. Siz de açık uçlu sorular sorarak merakını teşvik edin.
- Kitapçı ve kütüphaneleri ziyaret edin Yakınınızda varsa kitapçı ve kütüphaneler ziyaret ederek çocuğunuza yeni kitap ve dergilerle tanıştırın. Çocuğunuzun kendisinin incelemesine ve kendisinin yorumlamasına fırsat tanıyın. Bu; çocuğunuzun dikkatini artırarak yeni konulara yönelmesini sağlayacaktır.
- Doğa yürüyüşler yapın Çocuklar bulundukları çevreden çıkmazlarda yeni şeyler öğrenemezler. Bazen çocuklarımızı korumak için yanımızdan ayırmadığımız için meraklarını gidermek için fırsat bulamazlar. Kurallarınızı belirleyerek çocuğunuzun kendi kontrolü ile hareket etmesi yeni şeyler fark etmesini sağlayacaktır. Her zaman gittiği parkta bile farkındalık geliştirdiğinde görmediği minik karıncaların yuvasından, renkli taşlara kadar yenilikleri fark edecektir. Çocuğunuzla doğa günlükleri tutabilir, haritalar oluşturabilirsiniz. Gözlem ve dokunma çocukların bilgi toplama aracıdır. Yollardaki taşları, ağaç gövdelerini, toprağı, çevredeki bitkileri incelemesine fırsat vererek araştırma konuları bulabiliriniz.
- Farklı meslek dallarını ziyaret edin Farklı mesleklerdeki kimselerin yaptıkları işleri incelemek çocuğunuza yeni hobiler kazandırabilir. Bir bahçeyi, serayı ziyaret etmek; toprağı havalandırma, farklı mesafelerde ekilen bitkiler, her bitkinin farklı özeliklerinin olması çocuğunuzun merakını artırır ve öğrenme isteği oluşur. Bir okul da fabrika da, atölye de, markette fark etmeksizin yapılan görevler, koyulan kurallar çocuğun sorgulamayı öğrenmesi ve yaşam hakkında ilginç olanı tanıma yeteneği geliştirir.
- İlgi alanlarının çeşitliliğini artırın Farklı konularda sağlanan ilgi alanları çocuğun zihinsel faaliyetlerin kalitesini artırır. Bilim, doğa, hayvanlar, uzay, insan vücudu, denizler, icatlar vb. farklı alanlarda oyunlar oynayabilir, belgeseller izleyebilir, maketler yapabilir, müze ziyaretlerinde bulunabilirsiniz. Öğrenme, merakla oluşur ve motive eder. Merak ilgi temelli olmalıdır. Çocukluk çabuk geçer ama yaşam boyu izleri devam eder. Çocuk eğitiminde merak uyandırmaya önem verilmeli ve ilgi alanları doğrultusunda teşvik edilmelidir.