Bağışıklık sistemi; çeşitli organ, hücre ve proteinlerden oluşarak, vücudumuza dışarıdan girecek zararlara karşı sistemdir. Vücudumuz ilk kez tanıştığı mikrop ile nasıl mücadele edeceği hakkında bilgi toplar, sonrasında temasta bulunduğunda mikrobu tanıyarak savaşır.
- Bağışıklık siteminin ilk temeli doğumda sonra alınan kolostrum ile atılır. Anne sütü ile alınan yararlı bakteriler bağışıklık sistemini destekler. 6 ay itibari ile anne sütünü yapılacak meyve püreleri, buharda pişmiş sebze çorbaları desteklemelidir. İlerleyen zamanlarda sebzelere ilave eklenecek soğan, sarımsak da çocuğunuzun bağışıklık sistemi için büyük öneme sahiptir. Bunların yanında çocuğun huzuru, olabildiğince stressiz bir yaşam sürmesi de bağışıklığı destekleyen en önemli faktörlerdir.
- Bağışıklık sisteminde önemli bir diğer konu da hijyendir. Kişisel hijyen enfeksiyonların yayılmasına engel olarak çocukların sistemini destekler.
- Uyku sırasında , bağışıklık tarafından sitokin (hücrelerin birbirleriyle iletişimini sağlayan protein grubu) salgılanarak antikorları artırır ve bu da bağışıklık için önemli bir etkendir.
- Probiyotiklerden faydalanılması durumunda iyi bakterilerin oluşumu gerçekleşir. Turşu, kefir gibi fermente edilmiş gıdalar, evde mayalanan ev yoğurdu, içerdiği vitaminler ve kalsiyum içeriği ile bağışıklık dostudur. Probiyotikler çocuğunuzun nöro gelişimini artırarak beyin gelişimini destekler.
- İşlenmiş gıdalar çocuğunuzun bağışıklık sistemini yeniden programlanmasına sebep olarak tahribata yol açtığı için paketli gıdalardan uzak durulmalıdır.
- Çocuklara yulafı sevdirerek, güçlü lif içeriği ile bakteri ve virüslere karşı savaş açabilirsiniz.
- Çinko içeren gıdalara yönelmeniz çocuğunuz için önemlidir. Et, karaciğer, deniz ürünleri, süt yumurta ve kuruyemişlerde bol miktarda bulunan çinko vücudun kendini yenilemesi ve iyileştirmesi durumlarında etkilidir.
- Bağışıklık için öncelikle yeşil yapraklı sebzeler tüketilmelidir. C,A,E vitaminleri antioksidan açısından güçlü bir besin olan brokoli, çocuklara sevdirilmeli ve yedirilmelidir. Ispanak da çinko, selenyum, demir, magnezyum ve içerdiği birçok vitaminle çocuğunuzun bağışıklığı için kıymetlidir.
- Araştırmalar D vitamini düşük olduğunda kişinin hastalıklara daha duyarlı olduğunu gösterir. Çocuğunuzun D vitaminini güneşten, yumurta, süt ve süt ürünlerinden, ve yağlı balık tüketimi ile bağışıklığına katkı sağlamasını destekleyebilirsiniz.
- Antibiyotik tüketimine gelecek olursak gerekli olmadıkça kullanmayın. Antibiyotikler elbette her yolu deneyip iyileşme gerçekleşmediğinde kullanılabilir. Fakat antibiyotiğin amacı enfeksiyonlara neden olan bakterileri öldürmektir. Tedavi sırasında kötü bakterilerle birlikte iyi bakterilerin de etkilendiğini unutmamakta yarar var.
- Çocuklarda egzersizin; doğal öldürücü hücre sayısını artırarak bağışıklığını desteklediği araştırmalarla sabittir. Bu nedenle çocuklarda egzersizin desteklenmesi ve ihmal edilmemesi bağışıklık için önemli konulardandır.