Hayatımızdaki ilişkilerimizde gerçeği söylemek önemli bir beceridir. Bu insanlar arasında güven duygusunu pekiştirir. Peki çocuklar neden yalan söyleme ihtiyacı hisseder? Küçük çocukların hayal dünyaları zengindir ve kendilerince hikayeler oluşturabilirler. Ebeveyn olarak bu hikayeleri kağıda dökmeyi teklif ederek hem yalanın önüne geçmiş, hem de çocuğunuzun hayal gücünü teşvik etmiş olursunuz.Yetişkinlerin yalan söyleme davranışının altında yatan sebep genelde ‘suçlanma korkusu‘ dur. Çocuklar ise cezalandırılmaktan korkar. Eğlenmek ,arkadaşlarından geri kalmamak, gibi nedenlerle de yalana başvurabilirler. Bazen de ebeveyninin vereceği tepkiden çekindiklerinde gerçeği söylemekten uzaklaşırlar. Eğer bunun işe yaradığını fark ederlerse her zor durumda yalana başvurabilirler. Bu durum ciddi boyuttaysa çocuğa ‘böyle yaparsa ona ne zaman inanacağınızı şaşırdığınızı v tahmin etmekte zorlandığınızı’ söyleyin. Sert cezalar çocuğun yalan söylemesini tetikler. Şartlar ne olursa olsun aile bireyleri gerçeği söylemeyi desteklemeli ve doğruları söylediğinde çocuk takdir edilmelidir. Ardından bu davranışı gözden geçirilmelidir. Yalan söyleyen çocuklar endişeli ve gergin olurlar. Bir süre sonra ise bu duruma alışmaya başlarlar. Söylediklerinin doğruluğuna kendileri de inandıklarında gerçeği söyleme davranışı artık çocuktan uzaklaşmıştır.
Çocuğunuz bu duruma gelmeden kontrolü ele almalısınız. Çocuğa doğru söylemenin övgüye değer bir durum olduğu anlatılmalı ve çocuğa örnek olunmalıdır. Çocuğa sık sık yaptığı, gördüğü anlattırılıp yalan söylemediği tespit edilince doğru söylemenin gerekliliği anlatılmalı, güven verilmelidir. Öfke ve kınamadan kaçınılmalıdır. Ailenizde net kurallar oluşturmanız çocuğunuzun davranışlarını kontrol etmesini sağlar. Dürüstlüğün önemi ile ilgili sohbetler ve okunan hikayeler konunun önemi için faydalı olacaktır. Çocuklar bazen de dikkat çekmek için yalan söyler. Çocuğunuzla her daim ilgili olursanız yalana başvurmaya, ilgi çekmeye çalışmaya ihtiyaç duymayacaktır.
Önemli bir diğer konu da çocuğunuza etiket takmamalısınız. ‘ Yalancı’ etiketi çocuğunuzun benlik saygısına zarar verir ve yalancı olduğunu aileden duyup buna inandığında yalan söylemeye devam eder. yalan söyleyen çocuklar kendilerini güvende hissetmezler. Bu durumu yetişkinliklerine taşıyan bireyler kendini ifade etmekte yetersizlik hissedebilirler. Gerçeği söyleyen çocuklar sosyal ilişkilerinde daha sağlam adımlarla hayatına devam eder ve doğruyu söylemeyi alışkanlık haline getirmiş bir çocuğu kontrol etme ihtiyacı azalır.