Doğa… Muhteşem bir öğretmen değil mi? Doğayı incelemek , çocuklara farklı yaşam alanlarını tanırken, ilerleyen zamanlarda çevre sorunlarıyla ilgili çalışmalar yapmanın da zeminini hazırlar. Tam da bu nokta da bir kavramla tanışalım … BİYOMİMİKRİ…‘Biyo- yaşam, -mimikri-taklit’ demektir. Doğa da var olan stratejileri anlayarak, insan ihtiyaçlarına göre çözüm üreten bir disiplindir. Aradığımız tüm soruların cevabı aslında doğada bulunuyor. Yapılan kapsamlı araştırmalar, hayatımızı kolaylaştırmak, bilim ve teknolojiyi geliştirmek için doğadan ilham alanlar, yaptıkları icatlardan muhteşem sonuçlar alıyorlar.
Çocuklarımızı doğayla daha iç içe büyütür, araştırır, detayların, doğadaki mucizelerin peşinde koşabilir, biyomimikriden faydalanabiliriz. Çocuklar taklit oyunlarını çok severler. Çocuklarımız da doğayı keşfettikçe farkındalığı artabilir, doğayı taklit edebilir, bunu bilimle buluşturabilirler. Çocukluğunda keşfetmenin gücüyle büyüyen çocuklarımız, geleceğin mucidi olma yolunda emin adımlarla ilerleyebilir.
Birkaç örnekle biyomimikri ile yakından tanışalım…
- Birçok mimar termitlerin yuvalarını inceleyip taklit ederek’ ısı yalıtımı’nı yaptığı binalarda kullandı. Nasıl mı? Termitler karıncayı andıran hayvanlardır ve yuvaları boylarından oldukça yüksektir. İyi bir ısı ortamı olan bu yuvalarda termitler sıcak yada soğuktan etkilenmez. Bu yuvaların incelenip taklit edilmesiyle de ‘ısı yalıtımı’ icat edilmiştir. Çocuklar için hayvanları ve yuvalarını incelemek oldukça eğlencelidir. Ebeveynler olarak çocuklarımızın bu heyecanına ortak olurken, bu bilgiler ışığında yaptığımız incelemeler, çocuğumuza oldukça fayda sağlayacaktır.
- Biraz da köpek balıklarına bakalım… Yüzmek muhteşem bir spor ve çoğu çocuk da seviyor öyle değil mi? Peki yüzerken üzerine geçirdikleri mayolar neyin taklidi olabilir? Cevap; Köpek balıkları… Köpek balıklarının derilerini inceleyen bilim insanları bunu kullanmaya karar verdiğinde mayoları ürettiler. Bir aile sohbetinizin konusu olmaya aday diyebilir miyiz?
- Ayakkabılarımızın cırt cırtlarının nasıl keşfedildiğini merak eden var mı? Onlar da diken otlarının hayvanlara yapıştığını gözlemleyen bir mühendis tarafından icat edildi. Biraz bu bitkiyi inceledi, araştırdı ve cırt cırtları icat etti. Şimdi bu icat kıyafetlerimizde, ayakkabılarımız hatta oyuncalarımızda pek çok yerde hayat buldu.
Sizler de çocuklarınızla uçan sincapları inceleyip nasıl paraşütlerin tasarlandığını, yusufçuk böceklerinden esinlenerek helikopterin icat edilmesini ve daha nicelerini inceleyebilirsiniz.
Doğayı ve doğanın stratejilerini incelemek, anlamak, ilham almak, insan hayatını kolaylaştırıcı icatlara dönüştürmek çocuklar için de ilgi çekici ve bir o kadar eğlenceli bir konu… Çocuklar biyomimikri ile eğlenir, öğrenir, keşfeder, merak eder ve belki de bir gün icat eder…