Çocuklarda küçük yaşlardan itibaren kitap okumanın faydalarını birçok yazıda okumuşsunuzdur. Saymakla bitmeyen faydasının yanında, ülkemizde kitap okuma alışkanlığı oldukça düşük… Çocuğa kitap okuma alışkanlığının kazandırılması için önce çocuğun kitabı sevmesi gerekiyor..
Küçük yaşlarda resimli ve üç boyutlu kitaplar çocukların oldukça ilgisini çekmekte, tam da bu ilginin yoğun olduğu zamanlar iyi değerlendirilmelidir. Küçük çocuklar okumayı bilmedikleri dönemlerde resimli kitapları tercih edilerek hikayeyi tahmin etmeleri sağlanmalıdır. Kitap okurken çocuklara soru sormak çocuğun merakını artırarak ilgilerinin dağılmasını engeller. Okunan kitap farklı ses tonları kullanılarak okunduğunda çocuk daha çok keyif alacaktır. Bebek dönemlerinde kitap okunan bir çocuğun; incelemelere göre 2 hafta sonrasında okunan metindeki kelimeleri öğrenmeye başlandığı gözlemlenmiştir. Araştırmalar; bebeklikte kitapla tanışan çocukların yaşıtlarına oranla ileri seviyede dil becerileri oluştuğunu gösteriyor. Bebeklikte okuma kartlarıyla başlayan serüven üç boyutlu kitaplarla devam eder. Çocuklar ilkokul 3. sınıfa kadar bol resimli kitaplar tercih edilebilir. Fakat sonrasında daha az resimli kitaplara ve hatta yaşına uygun klasik kitap serilerine geçiş yapılması daha uygun olur. Çocuklar okudukları kahramanlarla özdeşim kurarak onların davranışlarını modellemeye başlar ve bu sebeple seçilen kitapların içerikleri önemlidir. Kitapların içerikleri yaşına uygun olmadığında yaratıcılığı ve hayata bakış açısını olumsuz yönde etkiler. Seçilen kitapların çocuğun ufkunu açar nitelikte olması önemlidir.
Çocuklarla kütüphaneye gitmenin, okuma alışkanlığını geliştirmeye yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Çocuğunuz hem bu alışkanlığı kazanırken hem de ilgi alanları oluşacak ve kendisi kitap seçmeye başlayacaktır. Bu hususta seçtiği kitapları birlikte incelemelisiniz, doğru seçimi yapmasına yardımcı olurken nasıl kitap seçeceğini de öğretmiş olursunuz.
Aile ortamında da birlikte okuma alanı oluşturmak çocuğunuzun IQ seviyesini yükseltecek, sizin de okuma yapmanız çocuğunuzu teşvik edecektir. Fakat şöyle bir durum vardır, çocuk aileyi kitap okurken gördüğünde kesin kitap okuyacak diye bir gerçek yoktur. Okuyup anlamak çocuğa kitabı sevdirir ve çocuk sevdiği uğraşları alışkanlık haline getirir. Bu yüzden ilkokuldan itibaren ‘anlayarak okuma’ egzersizleri yapılmalıdır. Bu süreci başlatmak için ailenin metni okurken çocuğun takip etmesi gerekir. Ardından çocuğun takibi sürdürürken kendisinin de okuması gerekir. Bu çalışma uzun cümleler üzerinde olur. Çocuğun kendinin okuduğu kitap ise çocuğu sıkmayacak kısa cümleleri içermelidir. Bu şekilde kitap okuma alışkanlığı kazanılması kolaylaşır. Çocuklar sıkıldığı kitabı okumak istemeyeceği için heyecan veren kitaplarla başlanmalı, ortaokul itibariyle çizgi romanlar geçilmelidir. Çocukların okuma yaparken resimlerini incelemesi, hayal etme gücünü güçlendirerek çocuğun okuduğunu daha rahat hatırlamasını sağlar. Doğru adımlarla alışkanlık halini alan kitap okuma davranışı, ilerleyen yaşlarda da devam edecek, çocuğunuza yakın bir arkadaş olma yolunda ilerleyecektir.